Napelem rendszer összetevői:

Inverter: Ez az eszköz végzi el a napelem által előállított egyenáram átalakítását a minden paraméterében megfelelő (pl.: frekvencia, feszültség) 230V/400V hálózati váltakozó áramra. Az inverter végzi el továbbá a hálózatról való leválasztást szolgáltatói áramszünet esetén, ami a hálózatra kapcsolás feltétele.

Tartókonzolok, szolár kábelek, speciális csatlakozók: A napelemes rendszerekhez megfelelő tartókeretekre, a rögzítéshez konzolokra, az elektromos csatlakozásokhoz pedig speciális szolár kábelekre és csatlakozókra van szükség. Ezen napelemeket rendszerbe integrálva biztosítható egy ingatlan villamos energia ellátása a Nap energiájával. Ezt a rendszert napelem (vagy fotovoltaikus) erőműnek is hívjuk.

Élettartam:

A napelemek csúcsminőségű, időjárásálló anyagokból állnak, mint pl. alumínium, edzett üveg, UV-álló solar kábel, stb. Nem tartalmaznak kopó, forgó alkatrészeket, ezáltal nincs, amitől tönkre mehetnének. Természetesen a solar üveg fényáteresztő-, illetőleg a félvezető szilícium „átalakító” képessége változik az évek során. A mostoha és szélsőséges időjárást jól tűrik, a magas hőfoknak és a jégesőnek is jól ellenáll. A napelemek élettartamára a gyártók 20-25 év garanciát vállalnak. A teljes rendszer viszont több más összetevőből is áll, például az inverterből, melynek élettartama 5-20 év, tehát a rendszer élettartama alatt várhatóan minimum egyszer cserére szorulhat. A napelem gyártók a garancia tekintetében még egy adatot megadnak, mivel a benne lévő félvezető vezetőképessége fárad. Ez a teljesítmény garancia, ami annyit jelent, hogy a napelem mennyi ideig képes megfelelő teljesítményt leadni. A legtöbb gyártó azt mondja, hogy napelem panelek 10 évig az eredeti teljesítményük 90 %-ára lesznek képesek, míg 25 évig a teljesítményének 80%-ára. Ezek a gyártói adatok, garanciák, de meg kell nézni a gyakorlati tapasztalatokat, melyekből ilyen időtávlatban nem sok áll rendelkezésre. Egy példa a Németországban az 1990-es évek elején indított napelem program. Az akkor telepített rendszerek közül 102-t vizsgáltak meg és igen jó eredményeket tapasztaltak.

A napelemek a mai napig működőképesek. Ez azért figyelemre méltó, mert az akkoriban meglévő gyártástechnológia (pl. laminálás, ragasztó, lamináló anyag) messze nem a mainak felel meg. Ezzel együtt elszíneződés, hólyagosodás sem volt látható rajtuk. A másik érdekesség, hogy a napelemek többsége ma is 90-95%-os teljesítményt hoz a gyártók által 25 évig vállalt 80%-os teljesítménnyel szemben. Tehát a gyártók ezen vállalása rendkívül óvatos, a valós működés jóval meghaladja azt. A további vizsgálatok megállapították, hogy még legalább 5, de akár 10 évnyi működés is várható a legtöbb akkoriban telepített napelemtől. Sok rendszernél az invertert egyszer cserélték, de egyes gyártók inverterei a 20-24 éves távlat ellenére mind a mai napig megfelelően működnek. A ma is működő rendszereket természetesen eszük ágában sincs gazdáinak lecserélni: már sokszorosan megtermelték a bekerülési árukat, “enni nem kérnek”, azaz további költséget – amíg az inverter bírja – nem jelentenek, gyakorlatilag valóban ingyen termelik a várt időn túl is az áramot. Sőt, egy inverter cserével – még ha csak 80-90%-on termelve is – megérheti tovább üzemeltetni. A mai nagyobb, jó minőségű alapanyagokat felhasználó gyártók moduljai, az elmúlt húsz év tapasztalatait hasznosítva, lényegesen jobb laminálási anyagokkal várhatóan felül is múlják majd a 90-es évek napelemeit. Ezek alapján talán kijelenthető, hogy egy napelemes rendszer akár 30 évig is biztosíthatja a villamos energiát az Ön épületében. Ha most kiszámoljuk, hogy mennyi áramot termelünk 25 év alatt (és mennyit nem veszünk így meg az áramszolgáltatótól), és még beleszámoljuk az elmúlt 10 év átlagos áramár emelkedését is (ami minden előrejelzés szerint a jövőben is nőni fog), azt látjuk, hogy itthon 7-9 év körül van a megtérülés támogatás nélkül, ami egy középtávú befektetésnek minősül.

A tanulság tehát a következő: Nem csak környezetbarát és gazdaságos a napelemek használata, de a hasznát valóban több generáció élvezheti. Ez alapján nem csoda, hogy több ország a hosszú távú energiastratégia egyik alapvető elemeként tekint a napelemekre. Ezért alkalmaznak támogatási, fix átvételi és napelemes banki finanszírozási megoldásokat, kölcsönöket. Magyarországon évi 1900 órás napsütést kihasználva indokolt a napelem rendszerek használata. (Németországban hatalmas számban alkalmaznak napelemeket, pedig a napsütéses órák száma kedvezőtlenebbek, mint nálunk.)